Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Socratisch cafe

Een goed gesprek op socratische grondslag

Het Socratisch café is een ontmoetingsplek voor mensen die op Socratische wijze met elkaar in gesprek willen gaan: vragend, onderzoekend, de essentie vattend. Socrates is de aartsvader van de westerse filosofie. Hij onderzocht allerlei fundamentele kwesties door middel van een gesprek. Door het uitwisselen en toetsen van meningen bracht hij zijn gesprekspartners tot onderzoek van hun eigen praktijk, hun ervaringen en hun opvattingen over wat belangrijk is in het leven.

Tijdens het  Socratisch café leert u om in een gesprek een thema inhoudelijk uit te diepen en te genieten van dat wat eigen is aan een goed gesprek: het spel van ideeën, de betrokkenheid bij anderen, het zelfonderzoek, de combinatie van lichtvoetigheid en ernst, etcetera. Door te oefenen met klassieke en moderne gespreksdisciplines en reflectievormen leert u betere gesprekken voeren, een onderzoekende houding ontwikkelen en zelf een gesprekscultuur beïnvloeden.

Aanpak:

  • Iedere bijeenkomst staat er één inhoudelijk thema centraal, zoals vriendschap, vrijheid, identiteit, vertraging en verbinding.
  • Er zijn in het Socratisch café steeds enkele deskundige gespreksleiders aanwezig, maar u kunt ook zelf een gesprek (leren) leiden.
  • In het Vrije ruimte praktijkboek zijn 75 praktijkwijzers te vinden, concrete stappenplannen en aanwijzingen om een reflectief gesprek op te zetten. Zij vormen de basis van het Socratisch café. Het Vrije ruimte praktijkboek is te bestellen bij Het Nieuwe Trivium.
  • Elke bijeenkomst duurt drie tot vier uur.

Wat binnen Het Nieuwe Trivium begon als oefenruimte voor oud-deelnemers en als ontmoetingsplaats voor belangstellenden is uitgegroeid tot een zich nog steeds verder vertakkend netwerk van meer dan tien Socratische cafés in Nederland. Informatie hierover treft u aan op de volgende website: http://www.socratischcafenederland.nl/

Socratisch Café Eindhoven
Data Socratisch Café Eindhoven 2019: 07 januari, 04 februari, 04 maart, 01 april, 06 mei,
03 juni, 02 september, 07 oktober, 04 november, 02 december.
Nadere informatie en/of aanmelden via info@hetnieuwetrivium.nl

Apart café voor senioren
In Eindhoven zijn sinds 2012 ook meerdere Socratische Cafés voor senioren gaande.
De doelgroep bestaat uit ouderen van 75 – 100 jaar, nog steeds scherp van geest en bereid naar zichzelf en elkaar te luisteren in kleinere groepen ( ca. 7 personen). Deze senioren wonen veelal in aanleun- en seniorenwoningen. Nadere informatie bij Ton den Boer, tondenboer@gmail.com.

Klik op de titels hieronder voor meer informatie.

Praktijkwijzers

Achtergrond

FLOW interviewt Maarten Rienks

 
English

Gespreksbegeleiding

Scholing

Organisatie ontwikkeling

Individuele begeleiding

Socratisch cafe

Agenda

Algemene voorwaarden

 

Het Nieuwe Trivium BV, filosoferen in organisaties | Postb. 490 5600 AL Eindhoven | 0646118982 | info@hetnieuwetrivium.nl |