Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Dialoog en intervisie | Erica Koch

Het is stil in de zaal, 8 mensen zijn geconcentreerd aan het schrijven. Zij formuleren hoe zij zelf zouden denken, voelen en handelen  als antwoord op de vraag of je je eigen oordeel kunt uitsluiten bij de behandeling van een cliënt.
Deze stap is een wezenlijk onderdeel van de dialoogmethode, je verplaatst je na een uitgebreide vragenronde in het voorbeeld van de ander.  Niet willekeurig maar precies op het hittepunt, het moment in het voorbeeld waar de crux zit en het spannend wordt. Door je te verplaatsen kom je achter je eigen redeneringen die je weer met elkaar bespreekt. Zo onderzoek je  niet alleen eigen opvattingen maar kom je tot een gedeeld perspectief.

De dialoogmethode wordt hier ingezet bij een intervisiebijeenkomst voor medewerkers van sociale diensten. Het sociale domein is sterk in beweging  en medewerkers hebben behoefte aan uitwisseling en ondersteuning bij de uitoefening van hun vak.  Divosa, de Nederlandse vereniging van gemeentelijke managers van sociale diensten, ontwikkelt allerlei initiatieven om dit vakmanschap te versterken.
Zij heeft Het Nieuwe Trivium benaderd om mee te denken over het ontwerp van een brochure en een training waarbij medewerkers zelf intervisie krijgen en tegelijkertijd leren het ook in hun eigen werkomgeving in te zetten en dan zelf als begeleider op te treden.
Aan dat verzoek gaven we graag gehoor en zo zijn de afgelopen maanden een aantal groepen in het land gestart.

Dit is de tweede bijeenkomst voor een groep afkomstig uit verschillenden gemeentes. De eerste keer is intensief gewerkt met contracteren en het onder de knie krijgen van de 10 stappen methodiek.  Tussentijds is geoefend en nu komt de dialoogmethode aan bod.
In de evaluatie van deze dag zijn deelnemers erg enthousiast over de diepgang die de methode oplevert. Het is heel verhelderend om van elkaar te horen hoe je in een zelfde situatie toch anders kunt handelen, het geeft inzicht in andere benaderingen en begrip voor elkaar.

Vorige week  zag ik deze groep voor de laatste trainingsbijeenkomst. Ik werd helemaal vrolijk van het enthousiasme en het plezier waarmee een groot aantal deelnemers vertelden hoe ze in hun eigen werkomgeving met groepen aan de slag zijn gegaan.  Intervisie werkt echt, was hun conclusie. Iets waar ik zelf al jaren van overtuigd ben maar dat zich alleen laat bewijzen als je het zelf gaat doen.

 
English

Erik Boers

Piek Visser - Knijff

Erica Koch

Brunhilde Legeland

Andert Loman

Pieter Mostert

Maarten Rienks

Links

Blogs
Geen alternatieve feiten, maar additionele feiten - een boeksignalement | Erik Boers
 
Remember the Alamo! | Erica Koch
 
Gerede twijfel: Philosophisch Politische Akademie Revisited | Erik Boers
 
25 jaar geleden: mijn eerste kennismaking met het Socratisch gesprek in Duitsland | Erik Boers
 
Patientparticipatie: stamelen en tasten door Loudi Langelaan | Blogs
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium BV, filosoferen in organisaties | Postb. 490 5600 AL Eindhoven | 0646118982 | info@hetnieuwetrivium.nl |