Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Dialoog en intervisie | Erica Koch

Het is stil in de zaal, 8 mensen zijn geconcentreerd aan het schrijven. Zij formuleren hoe zij zelf zouden denken, voelen en handelen  als antwoord op de vraag of je je eigen oordeel kunt uitsluiten bij de behandeling van een cliënt.
Deze stap is een wezenlijk onderdeel van de dialoogmethode, je verplaatst je na een uitgebreide vragenronde in het voorbeeld van de ander.  Niet willekeurig maar precies op het hittepunt, het moment in het voorbeeld waar de crux zit en het spannend wordt. Door je te verplaatsen kom je achter je eigen redeneringen die je weer met elkaar bespreekt. Zo onderzoek je  niet alleen eigen opvattingen maar kom je tot een gedeeld perspectief.

De dialoogmethode wordt hier ingezet bij een intervisiebijeenkomst voor medewerkers van sociale diensten. Het sociale domein is sterk in beweging  en medewerkers hebben behoefte aan uitwisseling en ondersteuning bij de uitoefening van hun vak.  Divosa, de Nederlandse vereniging van gemeentelijke managers van sociale diensten, ontwikkelt allerlei initiatieven om dit vakmanschap te versterken.
Zij heeft Het Nieuwe Trivium benaderd om mee te denken over het ontwerp van een brochure en een training waarbij medewerkers zelf intervisie krijgen en tegelijkertijd leren het ook in hun eigen werkomgeving in te zetten en dan zelf als begeleider op te treden.
Aan dat verzoek gaven we graag gehoor en zo zijn de afgelopen maanden een aantal groepen in het land gestart.

Dit is de tweede bijeenkomst voor een groep afkomstig uit verschillenden gemeentes. De eerste keer is intensief gewerkt met contracteren en het onder de knie krijgen van de 10 stappen methodiek.  Tussentijds is geoefend en nu komt de dialoogmethode aan bod.
In de evaluatie van deze dag zijn deelnemers erg enthousiast over de diepgang die de methode oplevert. Het is heel verhelderend om van elkaar te horen hoe je in een zelfde situatie toch anders kunt handelen, het geeft inzicht in andere benaderingen en begrip voor elkaar.

Vorige week  zag ik deze groep voor de laatste trainingsbijeenkomst. Ik werd helemaal vrolijk van het enthousiasme en het plezier waarmee een groot aantal deelnemers vertelden hoe ze in hun eigen werkomgeving met groepen aan de slag zijn gegaan.  Intervisie werkt echt, was hun conclusie. Iets waar ik zelf al jaren van overtuigd ben maar dat zich alleen laat bewijzen als je het zelf gaat doen.

 
English

Erik Boers

Dorien Brunt

Erica Koch

Brunhilde Legeland

Pieter Mostert

Maarten Rienks

Links

Blogs
Verkiezingsuitslag en Morele Intuities | Erik Boers
 
Leer de juiste woorden | Erik Boers
 
Online intervisie, mijn standpunt herzien | Erica Koch
 
Hoezo ambulantisering | Erik Boers
 
Ervaringen met online intervisie en werkzame bestanddelen | Erica Koch
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium, filosoferen in organisaties | Nicolaas Beetsstraat 11, 5615 JH Eindhoven | 06 - 5516 6147 | info@hetnieuwetrivium.nl |