Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Ons rest niets dan de Socratische methode: de dialoog

Laatst bezocht Arnon Grunberg een zogeheten zwarte vmbo in Rotterdam. De meeste leerlingen waren gelovig; een meerderheid noemde zich moslim, dan kwamen christenen, atheïsten en hindoestanen.
Onder de leerlingen bestond consensus dat als het om geloof ging 'je normaal moets doen' oftewel: niet spotten. Veel christelijke leerlingen meenden eveneens dat de tekenaars can Charlie Hebdo te ver waren gegaan.
Een islamitische leerling zei dat de aanslagen waren uitgevoerd door de Amerikanen en IS was niet islamitisch. De lerares vertelde dat nu ook christelijke leerlingen geloven dat douchen met een onderbroek aan beter is.
Integratie dus: een minderheid lijkt zich aan een islamitische meerderheid aan te passen.
Geloof in samenzweringstheorieën is zorgelijk en religieuze wetten zouden niet boven burgerlijke wetten geplaatst moeten worden. Maar geen paniek, een weerbare democratie kan veel hebben.
En aangezien democraten mensen met minder wenselijke opvattingen niet deporteren, rest ons niets dan de Socratische methode: de dialoog.

Bron: voetnoot Arnon Grunberg in Volkskrant van 20 februari 2015. 

 
English

Als dagvoorzitter het onderling gesprek aanscherpen
 
17 november 2018: Socratische variaties
 
26 mei 2018: Socratische Landdag
 
Leergang Erfgoedfilosofie najaar 2018
 
Socratisch cafe Eindhoven: 7 mei 2018: thema 'compassie'
 
Meer nieuws >>
 
 

Het Nieuwe Trivium BV, filosoferen in organisaties | Postb. 490 5600 AL Eindhoven | 0646118982 | info@hetnieuwetrivium.nl |